nihonkichigai tj. lud za Japanom

30.11.2007., petak

Kamakura,park za klince


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

photo by nihonkichigai,svibanj,2007.
- 21:58 - komento o nokoshite kudasai (15) - Isprintaj - #

29.11.2007., četvrtak

Božićni sajam Međunarodnog kluba žena - dođite!

Image Hosted by ImageShack.us


Sajam će se održati 2. prosinca 2007. godine u Avenue Mall-u u Zagrebu. Dođite i posjetite nas u blagdanskoj atmosferi. Dolaskom i kupovinom proizvoda sa našeg štanda izravno podupirete akciju Udruge "Pomozimo im disati" za nabavku PEP sistema za oboljele. Akcija je započela 26. studenoga.
Neki od proizvoda koje ćemo izložiti su: kolači, umjetničke slike, kalendari, kemijske olovke, privjesci, itd.

Ukoliko imate pitanja ili želite pomoći proizvodima za naš štand obratite se na kontakte Udruge.

Sajam je tradicionalan.Naravno,bit će tamo i japanski štand.

Vidimo se !!!
- 22:57 - komento o nokoshite kudasai (1) - Isprintaj - #

28.11.2007., srijeda

BLOGERSKI MANIFEST

1. Ako ste vlasnici, vodite računa o svom vlasništvu i onima koji tom vlasništvu daju vrijednost i smisao, jer svaki bloger uvećava vašu imovinu i vašu dobit.

2. Kada želiš nešto, dovoljno je da to i zatražiš, želimo da se to primijeni i na blogere. Mi smo oni koji stvaraju blogosferu! Mi radimo za vas bez plaće, budite barem fer!

3. Kada postavimo neko pitanje, želimo na njega čuti i odgovor. Ne želimo vikati u gluhu tišinu.

4. Kada zamolimo informaciju, želimo je i dobiti Kod nas nema nekih skrivenih poruka niti predbacivanja. Ako tražimo pomoć, onda je i trebamo, a svojim radom je i zaslužujemo.

5. Dosta nam je jednosmjerne komunikacije s adminima. Budite barem toliko pristojni da odgovorite na postavljeno pitanje!

6. Mi smo jedina besplatna radna snaga.Bar ponekad ne mislite samo na sebe. To nije ništa strašno. Molim vas da se naviknete na to da na pitanja treba odgovoriti, to je stvar osobne kulture, čak i u virtualnom svijetu.

7. Ako blogeri pišu svaki dan, nađite i vi vremena za oodgovore na njihova pitanja.

8. Nema nikakvog zadovoljstva u tome da te ignorira netko tko živi od tebe. Predlažem štrajk u pisanju blogova na tri dana.

9. Kad postavljamo pitanja, ne radimo to samo zato da vas gnjavimo.

10. Imate dovoljno koristi od našeg pisanja, nemojte nas tjerati da molimo. Nemojte ignoriranjem sami sebe dovoditi do financijske propasti, jer naš rad nije nikakav dokaz naše ljubavi prema vama! Radi se o razmjeni: vi nama prostor, mi vama sliku, glazbu i riječi, no ako komunikacija ne bude dvosmjerna, mnogi će odustati, mnogi već jesu.

11. Mnogi imaju i po nekoliko blogova.I bloger zbog kojeg nastaje ovaj manifest ih je imao čak četiri, zar ne zaslužuje pomoć?

12. Jednostavno je odgovoriti na upit. Odgovori poput da ili ne su potpuno dovoljni kod svakog pitanja!

13. Kada imaš problem, prirodno je zamoliti za pomoć i prirodno je očekivati odgovor i rješenje. Ne tražimo sažaljenje nego korektnu suradnju.

14. Frustracija ubija volju za rad, a izostanak odgovora budi revolt i vodi odustajanju i kad su manji problemi u pitanju.

15. U ovom manifestu nema ništa što se može dvojako tumačiti.Bloga bez blogera nema, a bez suradnje blogeri bi mogli odustati.

16. Svi vlasnici vide samo profit! Samo dalekovidni vide i kako ga održati i još uvećavati.

17. Mi blogeri očito volimo pisati i biti čitani, kao što vi volite novac koji ljudska potreba da se izrazi donosi.No, ako vi nas ne razumijete; ne razumijemo ni mi vas!Jednostavna logika.

18. Kada vas nešto pitamo odgovorite!

19. Nemojte nas pitati da li nam se blog sviđa! Kada ne bi bilo tako, većina nas ne bi bila tu gdje jesmo!No, ako želite i da ostanemo tu i privučemo još blogera, potrudite se malo kad zagusti.

20. I na kraju osnovno pravilo: U slučaju najmanje nedoumice, dileme ili sumnje, o čemu god se radilo, ponudite nam najjednostavnije rješenje, odgovorite nam , makar to morao biti i negativan odgovor!!!

Ovaj manifest pošaljite na što je god moguće više blogova, da napokon i jednom zauvijek admini i vlasnici portala uspiju razumjeti blogere!

MI STVARAMO BLOG!!!

- 22:12 - komento o nokoshite kudasai (1) - Isprintaj - #

27.11.2007., utorak

Pravo na očuvanje bloga !


kliknite na link za prava blogera. Hvala !

pobuna u magli
- 23:03 - komento o nokoshite kudasai (1) - Isprintaj - #

25.11.2007., nedjelja

Tipična muvana na Shibuyi

Image Hosted by ImageShack.us

photo by interplet

...iako sam već stavljao slike ovog u isto vrijeme čarobnog i zastrašujućeg raskršća,
uvijek vrijedi doći ponovo...

klikni,dolje,ako želiš vidjeti sliku u pravoj veličini

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 15:51 - komento o nokoshite kudasai (17) - Isprintaj - #

23.11.2007., petak

Danas na HTV-u, japanski film

Image Hosted by ImageShack.us


Casshern - duh zaštitnik, japanski film

(CASSHERN / KASSHAN, 2004.)

HTV1 23.11.2007. 01:20

Redatelj: Kazaki Kiriya
Uloge: Ysuke Iseya, Kumiko Ako, Akira Terao, Kanako Higuchi, Fumiyo Kohinata, Hiroyuki Miyasako, Jun Kaname
Scenarij: Kazaki Kiriya i Dai Sato
Trajanje: 143 min.

Image Hosted by ImageShack.us

Znanstveno-fantastični film. U možda i ne tako dalekoj budućnosti u opustošenome i zagađenom svijetu poslije velikoga rata Eurasije i Europe dr. Azuma (A. Terao) provodi nimalo bezazlena genetička istraživanja čiji je cilj stvaranje novoga čovjeka. Jedini tko je u stanju stati na put zlu koje čovječanstvu prijeti konačnim uništenjem u obliku čeličnih robotiziranih mutanata jest Azumin sin Tetsuya kojega je znanstvenik uspio oživjeti poslije pogibije u ratu. Besmrtni ratnik Casshern (Y. Iseya), u kojega se mladić reinkarnirao, predstavlja za Zemlju i njezine malobrojne preživjele stanovnike jedinu nadu...
"Casshern", apokaliptična vizija svijeta budućnosti, film je japanskoga scenarista i redatelja Kazuakija Kiriye. Snimljen je kao svojevrstan igranofilmski remake istoimenog crtića (Shinzo Ningen Casshan) koji je nastao 1973. Umjesto određenja remake bilo bi, međutim, točnije kazati kako je riječ o mutantu prvotnog animiranog filma, jer je suvremena inačica proizvedena u cijelosti tehnikom kromakija ili "digital backlota" u kojoj se - dotad uglavnom primjenjivanoj na televiziji, videu ili u računalnim igrama - živim glumcima dodaje u potpunosti digitalizirano, umjetno okruženje. "Casshern" debitanta Kiriye je u tome smislu "za kvadratić" preduhitrio niz sličnih digitaliziranih filmova nastalih 2004. i 2005. u kojemu su najpoznatiji "Sky Captain and the World of Tommorrow" Kerryja Cornana te "Sin City" (čijih nekoliko nastavaka upravo ulazi u postprodukciju) Franka Millera. Kiriya ne inzistira samo na vatrometnoj akciji već i, puno više, na moralnim i etičkim dvojbama koje donosi svijet genetičkoga inženjeringa, neodgovornoga zagađivanja i ratovanja za resurse.

Image Hosted by ImageShack.us


- 15:43 - komento o nokoshite kudasai (11) - Isprintaj - #

Hanjo

Image Hosted by ImageShack.us


Premijernu predstavu Hanjo u režiji Senke Bulić, adaptaciju drame japanskog pisca Yukia Mishime koja je nastala kao dio ciklusa Pet modernih, možete pogledati u Teatru Itd-a 23. studenog u 20 sati.

Hanjo je predstava o autoru i njegovim fantomima. Predstava istražuje i sliku i pokret japanskog klasičnog teatra, ali i njihovo uništenje. Uništenje slike realizira se kod Mishime neovladanim strastima, vječnim čekanjem umišljenih ljubavnika koje dovodi do ludila pa time i do slika koje su plod halucinacija, sve do smrti.

Reprizu predstave možete pogledati 24. i 26. studenog u 20 sati.

vidi,Net.hr

Teatar &TD

YUKIO MISHIMA: HANJO prema motivima drame Yukia Mishime HANJO
premijera: 22. studenog, u 20 h
izvedbe: 23., 24. i 26.11. u 20

Redateljica: Senka Bulić
Glume: Ana Karić, Ivana Jozić, Mislav Čavajda
Ikone: Silvio Sentić, Miro Manojlović, Darko Japelj

Scenograf: Tomislav Čurković
Autor glazbe: Tomislav Čurković
Kostimograf: Oliver Jularić
Prijevod: Zlatko Wurzberg
Oblikovatelj svjetla: Olivije Marečić

Produkcija: LAB&TD – otvoreni laboratorij izvedbenih umjetnosti

Hanjo je napisan 1956. i dio je ciklusa Pet modernih No drama japanskog pisca i dramatičara Yukia Mishime. Kroz izraženu estetiku vizualnosti predstava nastoji prodrijeti u najintimnije elemente krhkosti.

Hanjo je polazišna točka istraživanja, no predstava na scenu donosi i likove vezane za mentalni svijet autora, koji teže nekoj vrsti realizacije opsesivne ljubavi. Kod Mishime se vrlo često radi o opsesijama i razdirućim strastima.
Hanjo je predstava o autoru i njegovim fantomima.

Predstava istražuje i sliku i pokret japanskog klasičnog teatra, ali i njihovo uništenje. Uništenje slike realizira se kod Mishime neovladanim strastima, vječnim čekanjem umišljenih ljubavnika koje dovodi do ludila pa time i do slika koje su plod halucinacija, sve do smrti.

Jedan od prvih estetskih šokova za Mishimu bio je posjet kabuki teatru. Svijet kabuki teatra i zatvoreni svijet “zelenih kuća”, koje su sinonim za bordele. Svijet prepun erotizma obilježio je Mishimu i neće biti izostavljen ni iz nove predstave u Teatru &TD.

Predstava traje: 60 minuta


vidi,Studentski centar

Image Hosted by ImageShack.us

gore,Yukio Mishima
- 15:36 - komento o nokoshite kudasai (2) - Isprintaj - #

22.11.2007., četvrtak

Japan će uzimati otiske prstiju strancima

Svakomu strancu nakon dolaska u Japan bit će uzeti otisci prstiju, u cilju suzbijanja terorizma. Iznimke su diplomati i mlađi od 16 godina. Riječ je o novoj imigracijskoj politici te zemlje - koja je podijelila javnost

Službenici kažu da su nove mjere sigurnosti nužne. Tokio je dao čvrstu potporu američkim napadima na Irak i Afganistan, šireći uvjerenje da će i Japan postati metom terorista. Japan je druga zemlja iza SAD-a s takvim sustavom zaštite. Otisci prstiju i fotografije će biti uspoređeni s bazom podataka terorista i dosjeima zločinaca u Japanu i ako se neki nađu na tim listama bit će im zabranjen ulazak u zemlju. Amnesty International smatra da je odluka opasna, te da ne cilja samo na borbu protiv terorizma. Posljednji veći teroristički napad u Japanu dogodio se 1995. U napadu otrovnim plinom sarinom u tokijskoj podzemnoj željeznici poginulo je 12 ljudi. No napad je izvela japanska sekta, a ne strani teroristi, rečeno je u vijestima HTV-a.

hvala Ines na linku do teksta
Domo arigato gozaimashita !

...o ovom je već pisala Kućanica iz Japana...

- 20:42 - komento o nokoshite kudasai (5) - Isprintaj - #

20.11.2007., utorak

Tokyo,panorama

Image Hosted by ImageShack.us


photo by Flickr

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

klikni,i uživaj
- 23:03 - komento o nokoshite kudasai (14) - Isprintaj - #

18.11.2007., nedjelja

U Hiroshimi održana misa za vukovarske žrtve

...vidi tekst na hagakure blogu...


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

gore,unutrašnjost katedrale u Hiroshimi u kojoj je održana danas misa zadušnica
za vukovarske žrtve
photo by internet

vezane vijesti
- 20:53 - komento o nokoshite kudasai (6) - Isprintaj - #

Zapamtite Vukovar !


Image Hosted by ImageShack.us



- 01:02 - komento o nokoshite kudasai (7) - Isprintaj - #

17.11.2007., subota

O zdravstvenom stanju Ivice Osima

Image Hosted by ImageShack.us


Selektor japanske nogometne reprezentacije Ivica Osim na intenzivnoj je njezi
nakon doživljenog moždanog udara u petak u svoj kući u Chibi koja se nalazi pored
Tokya.Osim je smješten u bolnici u gradu Urayasu,Chiba prefektura.

Izvor:Japan Today
- 11:30 - komento o nokoshite kudasai (1) - Isprintaj - #

16.11.2007., petak

Ivica Osim doživio moždani udar

Image Hosted by ImageShack.us


Ivica Osim, izbornik japanske nogometne reprezentacije, u petak ujutro po japanskom vremenu pretrpio je moždani udar, izvijestili su iz Japanskoga nogometnog saveza.

Osim (66) je moždani udar doživio u svom tokijskom domu, nakon čega je prebačen u bolnicu. Osima je, kako pišu strane agencije, pronašla žena, a netom prije nego je doživio moždani udar gledao je na televiziji englesku Premier ligu.

Zasad nema konkretnijih informacija o stanju velikog trenera. "Šokirani smo. Više od bilo čega sada, željeli bismo da se naš izbornik brzo oporavi", izjavio je predsjednik saveza Saburo Kawabuchi. "Njegov stanje je vrlo ozbiljno i nadam se kako će preživjeti," kazao je Kawabuchi koji je plakao dok je govorio o Osimu. Dodao je kako se cijeli savez moli za Osimov oporavak.

Direktor Japanskog nogometnog saveza Kozo Tajima kazao je kako još nitko iz Saveza nije Osima posjetio u bolnici jer nikome osim obitelji liječnici ne dozvoljavaju pristup. Dodao je kako je s njim cijelo vrijeme obitelj.

Sve strane agencije prenijele su vijest o Osimovom udaru, a neke donose i njegove izjave u kojima se šalio sa svojim zdravljem. Tako je kada su Japan i Australija na Azijskom kupu, nakon remija, pucali jedanaesterce rekao: "Ne mogu to gledati jer bi to bilo loše za moje srce". Spomenimo samo kako je Japan ipak pobijedio sa 4:3. "Ne želim umrijeti ovdje. Želim umrijeti u svom rodnom gradu, Sarajevu." - prenosi AFP još jednu Osimovu izjavu.

Srebrić: Osim je odličan suradnik

Glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, kazao je za Index kako je šokiran viješću o Osimovom moždanom udaru te je podsjetio na davne dane kada je Osim na zagrebačkoj Trešnjevci imao prvi nastup za Željezničar.

"Sjećam se kada je bio mladić od 19 godina i već onda je na mene ostavio odličan utisak. I kasnije se pokazao kao vrstan stručnjak i poslije smo surađivali kroz Željezničar. On je odličan suradnik i osebujan nogometni erudita. Nevjerojatno mi je da se onako snažnom čovjeku moglo nešto takvo dogoditi." - kazao je Srebrić izrazivši nadu da će se Osim uspjeti oporaviti od posljedica udara.

index.hr

Image Hosted by ImageShack.us

gore,Osim i Nakamura,igrač škotskog Glasgow Rangersa
- 20:02 - komento o nokoshite kudasai (2) - Isprintaj - #

"Japan mora imati veću ulogu u globalnoj sigurnosti"


Image Hosted by ImageShack.us

gore,Robert Gates, Američki ministar obrane

Image Hosted by ImageShack.us

gore,Shigeru Ishiba,Japanski ministar obrane

Američki ministar obrane Robert Gates rekao je kako bi Japan trebao imati ulogu u globalnoj sigurnosti koja bi odražavala njegov status snažne demokratske države. Tretnutačno su američka i japanska politika u zategnutim odnosima oko vojnih pitanja, zbog najave Japana da će se povući iz Afganistana.

Gates je rekao kako bi htio vidjeti da Japan na međunarodnoj sceni ima ulogu koja mu i odgovara kao jednoj od najvećih i najbogatijih demokracija svijeta. "Postoji nekoliko međunarodnih mirovnih misija i drugih aktivnosti u kojima bi Japan mogao imati konstruktivnu ulogu", rekao je Gates na konferenciji za novinare.

Japanski ministar obrane Ishiba rekao je kako vlada nastavlja pregovore oko nastavka misije u Afganistanu. "Što duže traje neizvjesnost, to se naša pozicija u ratu protiv terorizma doima negativnijom", rekao je Ishiba.

* autor teksta:Martina Čizmić,NACIONAL
** vidi i članke na stranicama poslovnog dnevnika o Japanu iz listopada i studenog ove godine
- 00:30 - komento o nokoshite kudasai (6) - Isprintaj - #

15.11.2007., četvrtak

Anime i zeleni

Image Hosted by ImageShack.us

gore,Koji Yamamura

Animirani Made in Japan

* ANIMAFEST,ZAGREB,13. - 17.studeni 2007.

U programima festivala nalaze se dva japanska anime filma:

Putovanje kroz vrijeme

Mamoru Hosoda, Japan, 2006, 100', 35 mm

Originalni naslov: Toki wo kakeru shoujo
Tehnika: 2D/3D animacija, crtež na papiru
Režija: Mamoru Hosoda
Scenarij: Satoko Okudera
Umjetnički direktor: Nizou Yamamoto
Dizajn: Yoshiyuki Sadamoto
Animacija: Hiroyuki Aoyama, Madhouse Ltd.
Montaža: Shigeru Nishiyama
Glazba: Kiyoshi Yoshida
Zvuk: Shizuo Kurahashi
Producenti: Tsuguhiko Kadokawa, Jungo Maruta, Shinichiro Inoue
Produkcija: Madhouse, Kadokawa Pictures Inc.
Distribucija: Kaze S.A.S.

Kada sedamnaestogodišnja Makoto Konno stekne sposobnost da doslovno unatrag "skače" kroz vrijeme, smjesta počne popravljati svoje ocjene i sprečavati osobne nezgode. Međutim ubrzo shvaća da mijenjanje prošlosti nije tako jednostavno kako se čini pa će se na kraju morati osloniti na svoje nove moći kako bi stvorila budućnost za sebe i svoje prijatelje. Prema noveli Yasutake Tsutsuia.

Mamoru Hosoda je rođen 1967. godine u Toyami. Godine 1991. pridružio se produkcijskoj kući Toei Eiga (Toei animacija), gdje je počeo raditi na TV-serijama i dugometražnim filmovima. Nakon što ih je 2005. napustio, kratko vrijeme surađuje sa studiom Ghibli, ali ubrzo odlazi i počinje nove projekte pridruživši se umjetnicima u studiju Madhouse koji surađuje sa Satoshiem Konom, Naokiem Urasawom i Yasuhirom Nightowom.


Midori

Hiroshi Harada, Japan, 1992, 52', Beta SP

Originalni naslov: Shoujo tsubaki
Režija, animacija, producent: Hiroshi Harada
Umjetnički direktor: Katsufumi Haryu
Snimatelj: Nobuyuki Sugaya
Montaža: Toshiharu Ogata
Glazba: J. A. Seazer
Produkcija: Kiryukan

Tokio sredinom 50-ih. Nakon što mlada prodavačica cvijeća Midori izgubi oba roditelja pridružuje se putujućem cirkusu. Tamo je zlostavljaju i iskorištavaju sve dok se jednoga dana ne pojavi zagonetni mađioničar koji joj daje nade za bolju budućnost… Film "Midori" kultni je film zabranjen u Japanu, nastao prema mangi "Mr. Arashi's Amazing Freak Show" Suehira Marua. Svaki je crtež u filmu nacrtao Harada, zbog čega mu je trebalo pet godina da ga dovrši.

Hiroshi Harada je rođen 1962. godine. Sa 14 godina je počeo snimati 8 mm animirane filmove. Na njega je utjecao nezavisni filmski pokret Dokuritus Eiga Undo, a studirao je i teoriju režije Satsua Yamamota. Godine 1983. napravio je televizijski animirani film s japanskim veteranom animiranog filma Yasujiem Moriem. Nastavio je s radom u avangardnom pokretu, spajajući slike, glazbu, marionete i ples. Njegov animirani film "Death Lullaby" ('85), koji tematizira školsko nasilje, prikazivan je na mnogim svjetskim festivalima.

* crotaku, anime fansite
- 23:35 - komento o nokoshite kudasai (5) - Isprintaj - #

14.11.2007., srijeda

...susret...


Image Hosted by ImageShack.us


gore,Sugihara-sama(u kockastom dresu),njegovi prijatelji i moja malenkost,
Koen-ji kita,Suginami-ku,Tokyo,8.lipnja 2002. prije utakmice svj.nog. pr.
Hrvatska-Italija,koju smo naravno dobili
(dolje,klikni,ako želiš vidjeti veću sliku)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 18:14 - komento o nokoshite kudasai (6) - Isprintaj - #

11.11.2007., nedjelja

Vodič za Japance po Hrvatskoj: ne odvajajte ih, ne klanjajte im se i ne miješajte s Kinezima

Hrvatska je postala turistički hit u Japanu, a budući je cilj uzeti što veći dio od 17 milijuna Japanaca koji godišnje obilaze svijet

Image Hosted by ImageShack.us


Makar na putovanje krenuli i s partnerom, Japanci u hotelu žele sobu s odvojenim krevetima. Ne dolazi u obzir niti kupaonica bez kade jer u tom je narodu duboko ukorijenjena kultura kupanja u kadama. Hrvatske wc školjke su im previsoke, a za doručak žele kuhanu rižu i jela od ribe. Salatu od hobotnice uvijek će rado pojesti. Osjetljivi su i na najmanje pojedinosti pa će japanski turist itekako zapaziti kako je servirana hrana, je li osoblje ljubazno ili kako se odjenuo vozač ili vodič. Vrlo su striktni kad je u pitanju usluga - žele isključivo ono što su naručili i neće biti zadovoljni makar dobili i bolje. Japanski turistički zakon strog je: kazna se plaća u slučaju da dođe do bilo kakve promjene ili nesrazmjera u naručenoj i izvršenoj usluzi. Neće tako Japanac biti zadovoljan čak i ako, primjerice, dobije uslugu na razini pet zvjezdica, a platio je za četiri, jer organizator će morati plaćati penale. U Hrvatskoj ne moraju brinuti da će dobiti više za manje, u najboljem će slučaju dobiti ono što su i platili. Lako za krevete i kadu, pa i zahode kojih je, smatraju Japanci, premalo u Hrvatskoj, ali zasigurno će (ne)srazmjer usluge biti najveći izazov ovdašnjim turističkim djelatnicima koji su itekako zainteresirani za japanske turiste, poznate kako odlične potrošače. Okupili su se tako predstavnici turističkih kompanija i putničkih agencija u srijedu u Zagrebu, na prezentaciji Atsushi Saito-a, atašea Veleposlanstva Japana u RH koji im je na tečnom hrvatskom jeziku pokušao približiti specifičnosti japanskog turističkog tržišta. I Atstushi potvrđuje kako je Hrvatska postala turistički hit u Japanu. Još donedavno kao samostalna država ondje nije bila posebno poznata, a oni koji su i čuli za nas - klonili su se zbog rata. Do protekle godine japanskim su turistima informacije o našoj zemlji bile dostupne putem tek jednog poglavalja unutar turističkog vodiča za Središnju Europu, ali ove su godine tom tržištu osigurane četiri nove publikacije samo o Hrvatskoj, a HTZ i sustav turističkih zajednica redovito objavljuju brošure namijenjene isključivo japanskim turistima. Čak je u pripremi i otvaranje predstavništva HTZ-a u Tokyu jer i Hrvatska želi dio japanskog turističkog kolača - samo je lani 17 milijuna Japanaca putovalo izvan svoje zemlje, a ondašnja turistička politika procjenjuje da će se kroz nekoliko godina taj broj povisiti na 20 milijuna! U našoj zemlji ih je prošle godine bilo oko 64 tisuće, a ostvarili su stotinu tisuća noćenja.
I hrvatsko veleposlanstvo u Japanu aktivno sudjeluje u promociji, a negativan imidž rata i sukoba postupno nestaje iz percepcije prosječnog Japanca. Interes japanske javnosti za Hrvatsku pobudile su utakmice u sklopu FIFA Svjetskog nogometnog prvenstva 1998. i 2006. godine između reprezentacija dvaju zemalja, a u zemlji Izlazećeg sunca Hrvatsku su posebno popularizirali i Mirko Filipović, Maksim Mrvica, Goran Ivanišević... Fenomenu širenja interesa za Hrvatsku u Japanu doprinijelo je i imenovanje Ivice Osima, glavnim trenerom japanske nogometne reprezentacije. Možda je upravo Mrvica ili Cro Cop potaknuo neke od 1.400 Japanaca koji su koncem kolovoza i početkom rujna s četiri čartera iz Tokya sletjeli u Zagreb i Dubrovnik. Bila je riječ o gostima koji su većinom prvi puta posjetili Hrvatsku, više od polovice bilo je starije od 60 godina, a 70 posto su bile žene. Najstariji putnik imao je 84 godine i smjelo se uputio na vrlo zahtjevnu turu - u samo 8 dana prokrstarili su Hrvatskom, Slovenijom, BiH i Crnom Gorom! Naime, japanski turisti vole u što kraće vrijeme vidjeti što više destinacija pa je jedan let obuhvaćao oko desetak različitih itinerera. Uz glavne destinacije Zagreb, Plitvice, Split i Dubrovnik upakirane su bile i posjete Bledu, Postojni, Ljubljani, Mostar i Kotor. Prosječna cijena po ovom putovanju bila je 2.200 eura, a u Hrvatsku su ih doveli JTB World vacation- najveća turistička kompanija u Japanu, i JAL, najveća tamošnja aviokompanija. Japanci putuju u grupama i preferiraju zajedništvo tijekom putovanja pa preporučuju da se svim gostima u grupi osigura potpuno jednak tretman. Nipošto ih se ne smije razdvajati pri smještaju ili kakvoj drugoj usluzi. Japanski ataše preporučuje Hrvatima da promoviraju hotele i druge turističke proizvode terminima koji će impresionirati japanske goste. Primjerice, Hotel Esplanade kao "Hotel Orient Expressa", a vino Dingač kao "Titovo vino", jer za Tita, navodno, u Japanu još svi znaju. Oni koji žele japanske turiste u "svojoj butigi" moraju itekako voditi računa o uslužnosti jer Japanci su poznati po tradiciji izrazite uslužnosti, pa očekuju isto i u zemlji u koju putuju. Saito ističe kako Japancima odgovara naše gostoprimstvo i japanski gosti poručuju kako je najbolje da se ponašamo prirodno. Upozorava da ih ne pozdravljamo naklonom i sklopljenim rukama na srcu, jer oni to čine samo u hramovima. Uvrijedit će se ukoliko ih se zamijeni s Kinezima, Tajvancima ili Korejcima.

Image Hosted by ImageShack.us



Japanci bi učili hrvatski

Turisti iz Japana voljeli bi da ih u Hrvatskoj dočeka više osoblja koji znaju oba jezika, japanski i hrvatski. Japanski ataše ističe kako bi puno Japanaca željelo učiti hrvatski, no preskupo im je. Žali se da im hrvatska Vlada ne daje stipendije, za razliku od japanske koja stipendira hrvatske studente. Kao 'prvu pomoć' za doček Japanaca darovao je mali riječnik japanskog jezika:

dobro došli= jokoso
dobro jutro= ohajo gozaimasu
dobar dan = konnichi wa
dobra večer = konban wa
laku noć = ojasumi nasai
do viđenja= sajonara
izvolite = doozo
hvala = domo arigato gozaimasu
ispričavam se = sumimasen/gomen nasai
japanski jezik = nihon go
ima = arimasu
nema = arimasen
znam = shitemasu
ne znam = shirimasen
razumijem = wakarimasu
ne razumijem = wakarimasen
ovdje je = kochira desu

Prosječan japanski gost je:
- vrlo dinamičan
- putuje tijekom cijele godine
- ne štedi na hrani i suvenirima
- odsjeda u hotelu
- jede u lokalnim restoranima
- želi putovanje od tjedan dana

* članak je preuzet sa stanice poslovnog dnevnika na kojoj možete pročitati još
dva teksta vezana uz temu japanskih turista u Hrvatskoj

** zahvaljujem smiling cricketu na linku poslovnog dnevnika na kojem se nalaze
ovi tekstovi;Domo arigato gozaimashita !
- 22:22 - komento o nokoshite kudasai (14) - Isprintaj - #

10.11.2007., subota

...nastavljamo u revijskom tonu, još jedna Akihabara djevojka

Image Hosted by ImageShack.us


gore,fotografija djevojke iz Akihabare iz travnja 2006.,za razliku od Akihabara
djevojke iz posta od utorka,6. studenog koja je snimljena u svibnju ove godine;
dolje,klikni na fotografiju,ako je želiš vidjeti u većem formatu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 23:48 - komento o nokoshite kudasai (2) - Isprintaj - #

09.11.2007., petak

Kendo vikend u Zagrebu

Image Hosted by ImageShack.us

U organizaciji Veleposlanstva Japana u Zagrebu,Hrvatskog kendo saveza,
Japanskog kendo saveza i Japanske fondacije

KENDO(jap.Put mača) VIKEND U ZAGREBU!

Pozivamo Vas na javnu demonstraciju kendo vještine u subotu,
10. studenog 2007. u 17.30 u sportskoj dvorani
OŠ Tituša Brezovačkog, Špansko 1.


Ponosni smo što će demonstraciju ovih japanskih borilačkih vještina izvesti majstori
Japanskog kendo saveza, s najvišim znanjem koje se u ovoj vještini može postići:
Yutaka Furuta (8. Dan), Masaaki Endo (8. Dan);Syouji Miyahara (8. Dan, Iaido
6. Dan);Tetsuo Yoshimura (8. Dan).


Ulaz je slobodan – pridružite nam se ! Yokoso ! Dobrodošli !
- 16:18 - komento o nokoshite kudasai (2) - Isprintaj - #

06.11.2007., utorak

tipična Akihabara djevojka

Image Hosted by ImageShack.us

* snimljeno u svibnju ove godine
- 20:22 - komento o nokoshite kudasai (4) - Isprintaj - #

03.11.2007., subota

on'na

Image Hosted by ImageShack.us


*photo by flickr
- 13:58 - komento o nokoshite kudasai (9) - Isprintaj - #

02.11.2007., petak

Danas na HTV 1 - Japanski film Gohatto

Image Hosted by ImageShack.us


Tabu(Zabranjeno)

japansko-francusko-britanski film
(GOHATTO, 1999.)

HTV 1 petak,02.11.2007. 00:05

Trajanje:95 min.

Uloge: Takeshi Kitano, Ryuhei Matsuda, Shinji Takeda, Tadanobu Asano, Koji Matoba, Yoichi Sai
Scenarij: Nagisa Oshima i Ryotaro Shiba (prema romanima Shinsengumi Kepporokua)
Redatelj: Nagisa Oshima(1932)

Image Hosted by ImageShack.us


Drama. Kyoto, 1865. godine. U hramu Nishi-Honganji vojska Shinsengumija odabire novake pod ravnanjem narednika Isamija Kondoa (Y. Sai) i kapetana Toshiza Hijikate (T. Kitano). Kandidati, opterećeni vrlo napornim treninzima, moraju se součiti s najboljim ratnikom vojske, Sojijem Okitom (S. Takeda). Jednoga dana dvojica vrlo perspektivnih ratnika ulaze u vojsku: Hyozo Tashiro (T. Asano), samuraj nižeg ranga iz klana Kurume, i Sozaburo Kano (R. Matsuda), mladić čija zasljepljujuća ljepota privlači sve poglede. Oko njega će početi izbijati sukobi i svađe ostalih pripadnika klana. Kapetan Toshizo može intervenirati ako to želi, no radije pušta Kana da sam odabere kako će se ponašati...
"Gohatto" je iznimno uspio film uglednoga japanskoga redatelja Nagise Oshime (Boy, In the Realm of Senses, Sretan Božić, gospodine Lawrence) o životu u samurajskoj vojnoj školi u šogunsko vrijeme, odnosno, pri kraju "samurajske" ere, sredinom 19. stoljeća. Vrlo je zanimljiv jer na osobit način, uz naturalističke prikaze obučavanja mladih ratnika i njihovih međusobnih sukoba, razmatra temu homoseksualnosti u takozvanoj shudo tradiciji - ljubovanja starijih, nadređenih muškaraca s mlađima unutar zatvorene, samurajske sredine. Glavnu ulogu tumači slavni japanski glumac i redatelj Takeshi Kitano, koji je našim gledateljima najpoznatiji po nedavno emitiranom filmu "Zatoichi samuraj".

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

gore,Beat Takeshi tj. Takeshi Kitano(1947),figura kakva ne postoji na zapadu,
jer on je redatelj,glumac,scenarista,producent,slikar,kolumnist,autor knjiga,
TV zvijezda i tko zna što još,nema što on nije

Image Hosted by ImageShack.us


* linkovi:

Takeshi Kitano,google
Nagisa Oshima,google
- 15:25 - komento o nokoshite kudasai (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Srpanj 2022 (1)
Svibanj 2022 (4)
Siječanj 2019 (1)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (6)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (10)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (8)
Srpanj 2016 (4)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (6)
Travanj 2016 (10)
Ožujak 2016 (1)
Siječanj 2016 (1)
Kolovoz 2015 (10)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (3)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (2)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (6)
Veljača 2013 (4)
Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (2)
Studeni 2012 (5)
Listopad 2012 (8)
Rujan 2012 (3)
Kolovoz 2012 (4)
Srpanj 2012 (4)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (6)
Ožujak 2012 (7)

Komentari On/Off

Opis bloga

Yokoso ! Irasshaimase : D
Dobro došli :)



Dobro došli na Japan-blog,
dnevni boravak jednog
nihonkichigai-ja !

japan i ostale điđe, baje;
99,99 % Japan; 0,1% sve ostalo;
nihonkichigai, u slobodnom prijevodu - luuuuud za japanom XD


bce797cc1bf

carstvoznakova@gmail.com



linkovi

nihonkichigai blog (početak)

japan gif

blogovi direktora nihonkichigai
i hagakure svemira


hrvatsko - japanski centar
carstvo znakova
hagakure - skriveno u lišću
nihon no rekishi tj. japanska
povijest od jučer do danas
nihonkichigai - profil blog

japan channel na you tubu

vijesti iz Japana

japan fresh news
japan today
japan times



japanske željeznice JR



HyperDia | Timetable and Route Search in Japan

Japan Railways Group, wikipedia
The Japanese Railway Society
Japan Rail Forum
forum (vlakovi,stanice,tram,
busevi...)












gore, Kumiko Yamaguchi - Yankumi, zaštitnica nihonkichigai bloga i svih blogova nihonkichigai Svemira



slogani i miljokazi

beskrajna zahvalnost svim bićima u prošlosti,
beskrajna dužnost svim bićima u sadašnjosti,
beskrajna odgovornost svim bićima u budućnosti



Kad luk se tvoj slomi
i strelica nemaš više
tad gađaj,gađaj cijelim svojim bićem

pjesma zen majstora Bukko Kokushija



Živa bića su bezbrojna - zavjetujem se da ću ih sve spasiti
Strasti su neugasive - zavjetujem se da ću ih sve ugasiti
Učenje (Dharma) je beskrajno - zavjetujem se da ću njome ovladati
Put budnosti je nenadmašan - zavjetujem se da ću ga dosegnuti

četiri zavjeta Boddhisatve



"Japanski običaji zapadnom čovjeku čine se vrlo čudnim i stranim.U prvo vrijeme čovjek bi pomislio da se nikada neće naviknuti na njih.No,kada se privikne,često ih smatra i boljim od svojih."

Otac Pedro Arrupe(1907-1991),
28.nasljednik sv.Ignacija
Loyole i vrhovni poglavar
Družbe Isusove,podrijetlom
Bask,djelovao u Japanu
27 godina(1938-1965);
objavio knjigu "Taj nevjerojatni Japan",
Zagreb,1978.




"Zanimanje za Japan na Zapadu posljednjih desetljeća je upravo simbol snage onih ljudi Zapada koji se ne boje da će izgubiti vlastitu individualnost ako upoznaju i druge vrednote pored onih koje su stvorili njihovi preci.To je zanimanje pored ostalog i jamstvo da se Istok i Zapad mogu razumjeti i da će međudjelovanjem i razmjenom onog što su stvorili i jedan i drugi postati bogatijim ne samo što se tiče materijalnih dobara nego i spiritualnih, jer i ovdje i Istok ima što pokazati Zapadu,kao što je i Zapad imao što pružiti Istoku."

prof. Vladimir Devide








Photo by Satokica,2007.,9.svibanj;
Kumagaya-shi,Saitama-ken;




japanska zastava Hinomaru ili sunčev krug

Vidi dolje
Kimigayo, japanska himna
Izvodi:Yuki Koyanagi
(na klupi Japana sjedi
Ivica Osim
protiv Trinidada & Tobaga 2006.) i
Lijepa Naša,
Nurnberg,18.lipanj,2006.



hinomaru / kimigayo


putujte s katarinom u japan

linkovi,ostali

Forum.hr

indigo djeca
wim wenders


linkovi - Japan

japan,lifestyle
( Japan Hotels & travel Guide)
web japan
japan,wikipedia,hrv.
japan,wikipedia,eng.
japan - 101
japan,quirky
japan,forum

japan,regije

nihon no joyu

Yu Aoi



wikipedia
drama wiki
asian media wiki
eiga wiki


japan,foto galerije

little frog galerija
japan photo stock
japan,foto galerija,benoa
fotografije japanskih gradova
50-ih godina

japan,foto galerija jedne amerikanke (koja je bila i u hrvatskoj)
foto galerija japana dana hellera
fotografije japanskih gradova
C & L galerija

japan 20. st.,fotografije i filmovi

gradovi japana,linkovi

tokyo (edo)
tokyo,wikipedia
tokyo essentials
tokyo photo
edo,virtual tour
tokyo,panoramske fotografije

kyoto (heian-kyo,miyako)
kyoto city web
kyoto,turizam i kultura
kyoto, japan-guide

kumagaya
kumagaya,info
kumagaya city
kumagaya,wikipedia

nihon no rekishi, japanska povijest
tri kraljevstva (Indija,Kina, Japan)
kronološki pregled japanske povijesti by nihonkichigai
samurai,arhiva
Japan,1895-1945

glazba

Scandal,ženski pop band



Scandal,wikipedia
Scandal,web stranica
Scandal,you tube

hrvatska-japan,linkovi
hrvatsko japansko društvo
haiku društvo
japansko veleposlanstvo,hrvatska,vidi i ovdje
japanski centar

nihon-kuroachia,linkovi
japan-croatia association,tokyo,eng.
japan-croatia association,
tokyo,eng.(isto društvo)

hrvatsko veleposlanstvo,japan

japanci u komšiluku
japanska ambasada u beogradu
japanska ambasada u sarajevu(samo adresa i tel.)
besno pile napada japan

nihon no kanojo

JHeat,arhiva

manganime

onemanga / Inuyasha

Japan,blogovi